Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Α-Γ-Δ ΤΑΞΕΙΣ Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Επίσκεψη στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικού Πολιτισμού , στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη πραγματοποίησαν οι Α-Γ-Δ τάξεις του σχολείου μας στις 4 και στις 11/12 , στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης.
Στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικού Πολιτισμού οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 ωρών σχετικά με την προιστορικό κυκλαδικό πολιτισμό.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης το ενδιαφέρον των μαθητών προσέλκυσε η συλλογή των ευρημάτων από τον οικισμό στη Χαλανδριανή, που βρίσκεται σε απόκρημνο ύψωμα στο μέσο της ανατολικής ακτής της Σύρου, όπου αποκαλύφθηκαν σημαντικά τμήματα της οχύρωσης (στη θέση Καστρί), ερείπια οικιών, εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Ο οικισμός αυτός θεωρείται από τους σημαντικότερους του λεγόμενου Πρωκυκλαδικού πολιτισμού και χρονολογείται στο β΄ μισό της 3ης χιλιετίας π.χ. (2400/2300-2100π.χ.). Τα περισσότερα από τα ευρήματα αυτά, έργα μαρμαροτεχνίας, κεραμικής και μεταλλοτεχνίας, είναι ταφικά κτερίσματα και προέρχονται από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στη Χαλανδριανή, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν 600 περίπου τάφοι. Στο Μουσείο της Σύρου εκτίθεται ένα μικρό μέρος, ενώ τα περισσότερα έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Στο Μουσείο της Σύρου παρουσιάζονται επίσης μερικά τυχαία ευρήματα από το νησί, λίγα γλυπτά και επιγραφές και αρκετές επιτύμβιες στήλες. Τα περισσότερα από τα εκθέματα αυτά χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη και ένα αιγυπτιακό αγαλμάτιο από μαύρο γρανίτη που δωρίθηκε παλιά στο Μουσείο. Παριστάνει τον ιερέα Ανχάπη και χρονολογείται σύμφωνα με την επιγραφή του το 730 π.χ. (22η Δυναστεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.