Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τοποθετήθηκε κοτετσόσυρμα στο προαύλιο του σχολείου Βάρης!

43 ενήλικοι θα προαυλίζονται  με 55 ανήλικους μαθητές
 ένθεν κακείθεν του εικονιζόμενου κοτετσοσύρματος !
Τοποθετήθηκε απόψε στο προαύλιο του Διδακτηρίου  Βάρης, με πρωτοβουλία του ΟΠΑΚ Δήμου Σύρου Ερμούπολης και με άδεια της Πολεοδομίας Σύρου,πλέγμα ύψους ενός μέτρου,περιορίζοντας αισθητά το διαθέσιμο χώρο για τους μαθητές του σχολείου.
   Στόχος της νέας αυθαίρετης ενέργειας στελεχών του ΟΠΑΚ και του ΚΕΚ Δήμου Σύρου Ερμούπολης είναι ο προαυλισμός 43  ενηλίκων επιμορφούμενων του ΚΕΚ και 55 μαθητών Δ-Ε-ΣΤ τάξεων στον ίδιο χώρο!
     Το διαπερατό πλέγμα υποτίθεται ότι θα εμποδίζει την επικοινωνία ενηλίκων- ανηλίκων καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου .
     Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ιδιαίτερα αυστηρών  κανονισμών ασφαλείας που διέπουν τη λειτουργία δημοσίων σχολείων,για τα οποία ισχύει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η εγκύκλιος Γ7/37593/13/04/2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ., η οποία απαγορεύει την είσοδο ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του σχολείου (ώρες 7.55 π.μ-4.15 μ.μ).


Όσον αφορά στον αυθαίρετο περιορισμό του προαυλίου στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνέπειες -αν παραμείνει το πλέγμα-θα είναι οι εξής: 

1.η μείωση των οριζομένων από το νόμο τετραγωνικών μέτρων προαυλίου χώρου ανά μαθητή με αποτέλεσμα το συνωστισμό και την πιθανή πρόκληση ατυχημάτων
2.η μη πρόσβαση στον οικίσκο του καυστήρα του σχολείου
3.η μη πρόσβαση μαθητών στην έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου (β΄ είσοδο σχολείου)
4.η πιθανή απειλή ασφάλειας μαθητών από ενηλίκους

1 σχόλιο:

  1. Γνωρίζουν όλοι φαντάζομαι ότι το σχολείο Βάρης Μάννα ιδρύθηκε ως ενιαίο εξαθέσιο το 1990,με συνένωση των ολιγοθέσιων Βάρης,Μάννα,Χρούσσων. Ωστόσο με κύρια ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης 23 ολόκληρα χρόνια μετά δεν έβαλαν στον προγραμματισμό το χτίσιμο ενός σύγχρονων προδιαγραφών ενιαίου σχολείου στη Βάρη κι ενώ υπήρχαν τα κονδύλια του Β και Γ΄ΚΠΣ. Το ίδιο χρονικό διάστημα χτίστηκαν σύγχρονα σχολεία στις Κυκλάδες,που όλοι τα ζηλεύουμε(3ο Δ.Σ Νάξου,Άνω Μεράς Μυκόνου,6ο Ερμούπολης κ.α).Διατήρησαν για τοπικιστικούς λόγους ένα διεδρικό δυσλειτουργικό εκ προοιμίου σχολείο, με τη συναίνεση των τοπικών κοινοτήτων,προκειμένου το" σχολείο του χωριού" να μη φύγει από την κοινότητα.Έτσι πέρασαν τα χρόνια και φτάσαμε αισίως στο 2013 όπου ο δήμος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να εντάξει το έργο της επέκτασης του διδακτηρίου Βάρης και νέου νηπιαγωγείου στο ΕΣΠΑ.Aξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ τ. Δήμου Ποσειδωνίας και ΕΓΝΑΤΙΑΣ υπεγράφη στις 31/12/2010. Είναι λυπηρό να έχουν περάσει 3 ολόκληρα χρόνια για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.Ακόμα πιο λυπηρό αντί ο δήμος στο μεσοδιάστημα να προσπαθεί να επισκευάσει και να αναβαθμίσει το σχολείο,ηλικίας άνω των 100 ετών,να το υποβαθμίζει τόσο από πλευράς αιθουσών όσο κι από πλευράς προαυλίου .Ενώ πέφτουν σοβάδες από τον Απρίλιο,ο δήμος δεν έχει εγκαταστήσει συνεργείο επισκευής ακόμα 6 μήνες μετά..Το κλειστό γυμναστήριο δεν χρησιμοποιείται γιατί έχει μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας.Το εργαστήρι πληροφορικής παραμένει κλειστό από τον Απρίλιο,λόγω πτώσης επιχρισμάτων.Το προαύλιο καταπατήθηκε από το ΚΕΚ. Αυτά τα πρωτόγνωρα συμβαίνουν στη μικρή και άνυδρη(από ενδιαφέρον) νήσο Σύρο. Όσο για την υπομονή που συνιστούν κάποιοι, ήδη 23 χρόνια δεν είναι αρκετά;(Ίσως η υπομονή των γονέων του 3ου ΔΣ Ερμούπολης και το φιάσκο της υποτιθέμενης κατασκευής του έχει κάτι να μας διδάξει.Όπως και οι κινητοποιήσεις,πορείες,διαδηλώσεις των γονέων του 3ου Δ.Σ Νάξου,το οποίο χτίστηκε με τα κονδύλια που επρόκειτο να χτιστεί το 3ο ΔΣ Ερμούπολης...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.