Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα έργα τέχνης ζωντανεύουν

 Το Δημοτικό Σχολείο Βάρης-Μάννα διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του Ολοήμερου Τμήματος Μάννα με τίτλο "Τα έργα τέχνης ζωντανεύουν" το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1 Ιουνίου στην Αίθουσα  Ροΐδη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
         Η έκθεση φωτογραφίας είναι το τελικό αποτέλεσμα ενός πρότζεκτ , που υλοποιήθηκε φέτος και αφορούσε διάσημους πίνακες ζωγραφικής.        Μετά την επεξεργασία, ανάλυση και πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων με αφορμή  έργα διάσημων καλλιτεχνών , οι μαθητές προσπάθησαν να τα αναπαραστήσουν όσο πιο πειστικά γίνεται (φορώντας ανάλογα ρούχα, παίρνοντας τις ίδιες εκφράσεις προσώπου κ.α).
         Αυτή ακριβώς η αναπαράσταση των μαθητών είναι το αντικείμενο της έκθεσης .
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : Σάββατο 31 Μαΐου 8 μ.μ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Σάββατο 31 Μαΐου 19.30-22.00 μ.μ
Κυριακή 1 Ιουνίου   11.00 π.μ-14.00 μ.μ
Πληροφορίες :ΤΗΛ.  2281061210

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΒΑΡΗΣ-ΜΑΝΝΑ Επίσκεψη γνωριμίας στο σχολείο

Με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο, υποδεχτήκαμε την Tετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Μαίου στο διδακτήριο Μάννα τους μαθητές των  Νηπιαγωγείων Βάρης και Μάννα αντίστοιχα.
Οι μελλοντικοί μας μαθητές, αφού γνώρισαν τους χώρους και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ξεφύλλισαν τα βιβλία της Α' τάξης ,παρακολούθησαν το μάθημα της Γλώσσας,περιηγήθηκαν στους κήπους του σχολείου και στη συνέχεια βγήκαν με τους μελλοντικούς συμμαθητές τους στο προαύλιο  , όπου έπαιξαν  παιχνίδια.

Οι στόχοι που φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος μετάβασης είναι:

  1. Η  γνωριμία των νηπίων με τους χώρους και με τα πρόσωπα του Δημοτικού Σχολείου.
  2. Η εξοικείωση των νηπίων με τις εκπαιδευτικές μεθόδους και με δραστηριότητες της A τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
  3. Η εξάλειψη του άγχους  και της ανησυχίας των νηπίων για το άγνωστο «μεγάλο σχολείο».

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ε'-ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ Διδασκαλία Κοινωνικής -Πολιτικής Αγωγής με τη χρήση πληροφορικής




Μια σειρά διδασκαλιών με θέμα «Γνωρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση» πραγματοποιείται στις Ε-ΣΤ τάξεις στην αίθουσα πληροφορικής,στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.Οι καινοτομικές διδασκαλίας προυποθέτουν το χωρισμό των μαθητών σε ομάδες των 2-3 ανά Η/Υ και συνολικά θα διαρκέσουν 6 δίωρα.Το πρόγραμμα των διδασκαλιών έχει ως εξής:


1)Θέμα: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξέλιξή της»


Λογισμικό/ά: Internet Explorer,Word

Στόχοι: Να μελετήσουν την ιστορία ίδρυσης και λειτουργίας της Ε.Ε  και να κατανοήσουν τις ανάγκες που οδήγησαν στη δημιουργία της .

Περιγραφή: Μοιράζεται το σχετικό φύλλο εργασίας και οι μαθητές ,αφού χωριστούν σε ομάδες των δύο , μεταβαίνουν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://europa.eu/index-el.htm και καλούνται να μελετήσουν την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κυριότερους σταθμούς της, ώστε στη συνέχεια να καταγράψουν τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας, όπως αυτοί παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα http//.europa.eu/abc/history/index-elhtm, σε μια περίληψη με θέμα “Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξέλιξή της” σε μορφή Word.



2)Θέμα: «Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης »

Λογισμικό/ά: Internet Explorer ,Εxcel, Google maps

Στόχοι: Να γνωρίσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε

Περιγραφή: Οι ομάδες καλούνται να μεταβούν στην ιστοσελίδα της ΕΕ http://europa.eu/abc/european-countries/eu-members/ index-el.htm. Με τη συνδρομή του δασκάλου αρχίζουν να συμπληρώνουν σταδιακά τα πεδία του υπολογιστικού φύλλου, που αφορούν τα «κράτη – μέλη», «την πρωτεύουσα» και «τα αρχικά της χώρας» σε 3 στήλες και 27 γραμμές. Στη συνέχεια, μέσα από την λογισμικό Google maps οι μαθητές πλοηγούνται και ανακαλύπτουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε

3)Θέμα: «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Λογισμικό/ά: Internet Explorer,C MAP TOOLS

Στόχοι: Να βρουν  πληροφορίες για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συλλέξουν δεδομένα , που είναι απαραίτητα για να σκιαγραφήσουν τη λειτουργία τους. 

Περιγραφή: Μεταβαίνουν στη σελίδα http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/index_el.htm και αφού συλλέξουν πληροφορίες ανά ομάδα και θεσμικό όργανο,προχωρούν σε εννοιολογική χαρτογράφηση των θεσμικών οργάνων χρησιμοποιώντας το λογισμικό C MAP TOOLS.

4)Θέμα: «Το νόμισμα πριν από  και μετά την ένταξη στην Ε.Ε»

Λογισμικό/ά: Internet Explorer, Word

Στόχοι: Να γνωρίσουν σε ποιες χώρες υπάρχει το κοινό νόμισμα που είναι το ευρώ και ποιες χώρες χρησιμοποιούν ακόμα το δικό τους νόμισμα
Περιγραφή: Μεταβαίνουν στις σελίδες http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_el.htm ,http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/countries/index_el.htm και αφού συλλέξουν σχετικές πληροφορίες εισαγάγουν πίνακα σε έγγραφο Word, στον οποίο θα καταγράψουν χώρες της Ε.Ε με εθνικό νόμισμα ή με ευρώ και χρόνο υιοθέτησης του κοινού νομίσματος.

5)Θέμα: «Εικονικό ταξίδι στην Ε.Ε»

Λογισμικό/ά: GoogleEarth

Στόχοι: Χρησιμοποιώντας το λογισμικό να οργανώσουν εικονικά ταξίδια που θα τους δώσουν μια πιο σαφή αναπαράσταση του κόσμου από εκείνη του έντυπου χάρτη καθώς χρησιμοποιείται η δυνατότητα 3D του λογισμικού. Να μετρούν και να υπολογίζουν αποστάσεις και  να συγκρίνουν τα αποτελέσματα κάθε ομάδας.

Περιγραφή: Κάθε ομάδα χρησιμοποιώντας το λογισμικό θα δημιουργήσει το δικό της ταξίδι, ταξιδεύοντας από την Ελλάδα σε πρωτεύουσες των χωρών που έχει αναλάβει. Υπολογίζουν το μήκος του ταξιδιού στους σε χιλιόμετρα. Παρουσιάζουν το ταξίδι  στους συμμαθητές τους.

6)Θέμα: “Σημαίες των κρατών-μελών της Ε.Ε»

Λογισμικό/ά: wikipedia, Word

Στόχοι: Να γνωρίσουν τη σημαία της Ε.Ε και των κρατών μελών.

Περιγραφή: Μεταβαίνουν στην ιστοσελίδα http://en.wikipedia.org/wiki/Flags_of_Europe, αποθηκεύουν τις εικόνες των κρατών – μελών, για να τις μεταφέρουν στον επεξεργαστή κειμένου,όπου θα εισαγάγουν δίστηλο πίνακα και θα συμπληρώσουν τα πεδία «όνομα χώρας» και  «σημαία χώρας».

ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΒΑΡΗΣ Επαναλειτουργία εργαστηρίου πληροφορικής

Επαναλειτουργεί πλέον -μετά το πέρας των εργασιών επισκευής-η αίθουσα πληροφορικής του εργαστηρίου Βάρης κι ενώ παρέμεινε κλειστή επί ένα ολόκληρο έτος!
Το εργαστήρι πληροφορικής αποτελείται από οκτώ σύγχρονες μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο και λογισμικό windows 7.
Το εργαστήριο χρησιμοποιείται από τους μαθητές τόσο του πρωινού όσο και του ολοήμερου προγράμματος.

ΣΤ ΤΑΞΗ Προετοιμασία για το Γυμνάσιο

Υλοποιήθηκε στη ΣΤ τάξη του σχολείου μας η διαδικασία μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο με τρόπο που να επιτρέψει στους μαθητές να προετοιμασθούν κατάλληλα και έγκαιρα για την αλλαγή που θα επέλθει στο αμέσως επόμενο στάδιο της ζωής τους. 
   Το πρόγραμμα μετάβασης ,που υλοποιήθηκε από τη δασκάλα της τάξης κ.Κων/να Τσοπάνη περιλάμβανε παρακίνηση των μαθητών να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για την αποφοίτησή τους από το Δημοτικό αλλά και τη φοιτησή τους στο «άγνωστο»  Γυμνάσιο. Ενημερωτική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο από την εκπαιδευτικό κ.Μ.Πετρίδου,υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Κυκλάδων,τη Δευτέρα 12/5., με έμφαση στην παροχή πληροφοριών που αφορούν στη φοίτηση στο Γυμνάσιο.
Η μετάβαση,πέρα από την ενημερωτική παρουσίαση , περιελάμβανε και επίσκεψη στο 3ο Γυμνάσιο Σύρου .Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15/5 και οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά και ξεναγήθηκαν στους χώρους του Γυμνασίου και στα εργαστήρια από τη γυμνασιάρχη κ.Α.Καραμπούλα. 
Με την επιστροφή τους στο σχολείο συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της επίσκεψής τους στο Γυμνάσιο, η χρησιμότητά της, αποσαφηνίστηκαν απορίες-ερωτήματα, εκφράστηκαν συναισθήματα, σκέψεις, φόβοι, αλλαγές που διαφαίνονται στο Γυμνάσιο.

Συμμετοχή σε σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Το σχολείο μας συμμετείχε στο σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των σχολείων της Σύρου,που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων την Τρίτη 13/5.
Η ομάδα του σχολείου αποτελούνταν από 9 μαθητές των δ-ε-στ τάξεων με προπονητή και συνοδό τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Π.Τσούκο.
Τα αποτελέσματα των αγώνων είχαν ως εξής:
 
-ΔΣ ΒΑΡΗΣ-4ο ΔΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ  2-0
 
-ΔΣ ΒΑΡΗΣ-ΔΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ        3-0
 
-ΔΣ ΒΑΡΗΣ-1ο ΔΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 1-1
 
-ΔΣ ΒΑΡΗΣ-5ο ΔΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 0-2

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Συμμετοχή στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Α/θμιας Εκπαίδευσης


Το σχολείο μας συμμετείχε στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Α/θμιας Εκπαίδευσης  Κυκλάδων έκφρασης και δημιουργίας που διοργανώνεται στην Ερμούπολη από  5-9  Μαΐου  με τίτλο: «Φύση-κα και παίζουμε».
 Πρόκειται για μια εβδομάδα δραστηριοτήτων με περιβαλλοντική έμφαση, όπου συμμετέχουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της Σύρου.


Οι Α΄-Β΄και Γ΄τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν στις 5 και 6 /5 τις πρωινές ώρες σε εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης από ειδικούς εισηγητές – εμψυχωτές, μια διαδικασία διαδραστικής ευαισθητοποίησης των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα.Η παράσταση είχε τον τίτλο  «Συναυλία του δάσους»,διάρκειας 90 λεπτών, και οι μαθητές μέσα από μια παιδαγωγική διαδρομή  μεταμορφώθηκαν σε δέντρα που στέλνουν το τραγούδι τους - μήνυμα σε όλο τον κόσμο …

Μετά την παράσταση, οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν έκθεση στην  Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη με δημιουργίες μαθητών της Σύρου(πόστερ, εικαστικά έργα, φωτογραφίες, βίντεο, παρουσίαση ιστοσελίδων, κατασκευές, παιχνίδια, μαθητικά έντυπα)   στο πλαίσιο της υλοποίησης σχολικών δραστηριοτήτων. 
Στην έκθεση συμμετείχε με πόστερ η Γ΄τάξη ,παρουσιάζοντας στο κοινό το ιστολόγιο της τάξης ΑΠΙΘΑΝΗ ΤΡΙΤΗ, και με έργα ζωγραφικής το
ολοήμερο τμήμα Μάννα. 






Τέλος όλα τα παιδιά, που είχαν συμμετάσχει με τα σχολεία τους στα πρωινά εργαστήρια, ήρθαν με  το κοστούμι τους και τα όργανά τους, για να συμμετέχουν σε μια διαδικασία διαδραστικής ευαισθητοποίησης όλων σε περιβαλλοντικά θέματα και στη δημιουργία μιας μουσικοκινητικής παράστασης από όλα τα σχολεία μαζί, με τίτλο: «Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥΑΣΟΥΣ», την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 στις 7μμ στην Πλατεία Μιαούλη.
Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων είχε αναλάβει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, διαμέσου της Υπεύθυνης  Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης  και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ολοκληρώθηκαν οι επισκευές αιθουσών στο διδακτήριο Βάρης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής της Δ΄τάξης και της αίθουσας πληροφορικής του διδακτηρίου Βάρης.
Οπως δήλωσε ο εργολάβος Α.Λώλος, που είχε αναλάβει το έργο,πραγματοποιήθηκαν:

-καθαίρεση επιχρισμάτων οροφής
-αποκατάσταση διαβρωμένου οπλισμού
-υγρομόνωση ταράτσας με ασφαλτική μεμβράνη
-αποκατάσταση σοβάδων με χρήση υαλοπλέγματος
-βαφές τοίχων

Προβολές ταινιών στο διδακτήριο Βάρης

Σε μικρό κινηματογράφο μεταβλήθηκε η αίθουσα πληροφορικής του διδακτηρίου Βάρης, μετά από την τοποθέτηση οθόνης προβολής διαστάσεων 2Χ2 μ.,προβολέα υψηλής ευκρίνειας,ενισχυτή,επαγγελματικών ηχείων και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης ,οι μαθητές των Δ-Ε-ΣΤ τάξεων έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες και ντοκιμαντέρ εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.