Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα πρόληψης ατυχημάτων


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων σε συνεργασία με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων (Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων ΜΕ Αναπηρία) συνεχίζει και τη σχολική χρονιά 2011-2012 την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Πρόληψη Ατυχημάτων – Αδρή οφθαλμολογική εξέταση».Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Β΄ Δημοτικού και έχει σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων και την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην αναπηρία, απέναντι στο διαφορετικό και στα ίσα δικαιώματα. Τα δύο τμήματα της Β΄τάξης του σχολείου μας υλοποίησαν το πρόγραμμα στις 14/3 και στις 2/4.


ΣΤΟΧΟΙ
1)   έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων όρασης
2)   ενημέρωση για τα ατυχήματα στα μάτια και τον τρόπο που μπορούν να προληφθούν
3)    ευαισθητοποίηση απέναντι σε θέματα αναπηρίας, απέναντι στο διαφορετικό και στα ίσα δικαιώματα.
4)     Να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να μπορούν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και ως ένα βαθμό να στηρίξουν άτομα που χρειάζονται βοήθεια.



ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
1.Ενημερωτική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.
2. Βιωματικό εργαστήριο με τα παιδιά για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ατυχήματα.
3.  ΤΕΣΤ οπτικής οξύτητας (7 κάρτες με γράμματα ή σχήματα διαφορετικού μεγέθους τις οποίες τοποθετεί ο εξεταστής σε απόσταση 3 μέτρων από το παιδί.)
4.Μιμητικά παιχνίδια (παντομίμα), ασκήσεις ελεύθερου συνειρμού,  παιχνίδια παρατηρητικότητας – μνήμης – προσοχής, ζωγραφική.
5. Εργασία σε ομάδες
6. Παρατήρηση

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Προκηρύχθηκε η μελέτη επισκευής και επέκτασης του σχολείου

Προκηρύχθηκε η μελέτη επισκευής και επέκτασης του δημοτικού σχολείου  Βάρης και η ανέγερση νηπιαγωγείου από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε ,με χρόνο εκπόνησης της μελέτης 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Η επέκταση του σχολείου και η ανέγερση νηπιαγωγείου θα γίνει σε γειτονικό οικόπεδο 1345 τ.μ.Το εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας κτιριολογικό πρόγραμμα αφορά στο Δ.Σ Βάρης δυναμικότητας 120 μαθητών και το νηπιαγωγείο ,δυναμικότητας 40-50 νηπίων.
Η συνολική δόμηση για το σχολείο είναι 1334 τ.μ για τους κύριους χώρους και 350 τ.μ για τους βοηθητικούς και για το νηπιαγωγείο 350 τ.μ και 90 τ.μ αντίστοιχα.

Δείτε την προκήρυξη του έργου:

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Συνάντηση με το δήμαρχο Ερμούπολης Σύρου

Συνάντηση με το δήμαρχο Ερμούπολης Σύρου κ.Γιάννη Δεκαβάλλα πραγματοποίησαν οι μαθητές των Δ-Ε-ΣΤ τάξεων στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι μαθητές απηύθυναν αρκετές ερωτήσεις προς το δήμαρχο,σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δήμου Σύρου,την εκπαίδευση,την ανακύκλωση,το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.
Η συνάντηση και ο διάλογος που αναπτύχθηκε διήρκεσαν 45 λεπτά και δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να ενημερωθούν για τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των κοινών σε τοπικό επίπεδο.

Η σύνθεση της ομάδας του σχολείου στο 1ο πασχαλινό τουρνουά ποδοσφαίρου

Στο 1ο πασχαλινο τουρνουά ποδοσφαίρου θα συμμετάσχει ομάδα του σχολείου μας ,αποτελούμενη από τους:


1.     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ
2.     ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ τ. ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ
3.     ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ
4.     ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΣΗΜΙΝΟΣ
5.     ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ τ. ΙΩΑΝΝΗ
6.     ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΠΕΛΛΑ
7.     ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ
8.     ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΛΑΣ
9.     ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ
10. ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
11. ΝΤΕΝΤΑ ΝΤΑΝΙΕΛ


ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ : 10:00 π.μ.

ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΩΝ : 10:30 π.μ.

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ

ΔΗΜ.ΣΧ.ΒΑΡΗΣ-ΜΑΝΝΑ-1ο ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Μ. ΤΡΙΤΗ

ΔΗΜ.ΣΧ.ΒΑΡΗΣ-ΜΑΝΝΑ-6ο ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ

ΔΗΜ.ΣΧ.ΒΑΡΗΣ-ΜΑΝΝΑ-2ο ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ

Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την όπερα

Μετά από πρόταση -εκ μέρους της συμβούλου Μουσικής κ.Κουκουλή - παρουσίασης αποσπασμάτων του «Μαγικού Αυλού» σε μαθητές των μεγάλων τάξεων των Δημοτικών της Σύρου ,το σχολείο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ στις 13 Μαρτίου .
Το πρόγραμμα,διάρκειας 1 ώρας,παρακολούθησαν οι μαθητές των Δ-Ε-ΣΤ τάξεων .
Παρουσιάστρια ήταν η υψίφωνος  Eilana Lappalainen, η οποία εισήγαγε τους μαθητές στην τέχνη της όπερας.Το πρόγραμμα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Φεστιβάλ Αιγαίου.

Δενδροφύτευση στο διδακτήριο του Μάννα

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

Το σχολείο μας με αφορμή τον εορτασμό πραγματοποίησε στις 21/3 δενδροφύτευση στο διδακτήριο του Μάννα.Τα 25 δενδρύλλια ,που φυτεύτηκαν στο προαύλιο του σχολείου,τα προμήθευσε δωρεάν η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων,κατόπιν αίτησης του σχολείου.

Επίσκεψη στον οικισμό της Άνω Σύρου

Διδακτική επίσκεψη των τάξεων Α-Β-Γ στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου  πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή     16 Μαρτίου.Συγκεκριμένα οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον κ.Α.Δημητρόπουλο στο Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, στο Μουσείο Βαμβακάρη και  σε παραδοσιακό ανακατασκευασμένο ανεμόμυλο.
Κατόπιν ξεναγήθηκαν   στην Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση από  τεχνικούς  και παραγωγούς    και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν από μικροφώνου ζωντανά στους ακροατές του σταθμού.
Τέλος ξεκουράστηκαν στην Πηγή (περιοχή Αγίου Αθανασίου).

Επίσκεψη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Επίσκεψη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής δήμου Σύρου στο Μάννα πραγματοποίησαν οι μαθητές των Β2 και Γ 'τάξεων του σχολείου μας την Παρασκευή 30 Μαρτίου και τη Δευτέρα 2 Απριλίου αντίστοιχα.
Η υποδοχή των μαθητών έγινε από τον υπεύθυνο του Πάρκου κ.Νίκο Μονογιό και εν συνεχεία οι μαθητές παρακολούθησαν ενημερωτική ομιλία από τον κ.Φώτη Τσαντήλα,στέλεχος του Τμήματος Μεταφορών της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και τον κ.Φραγκίσκο Ρούσσο(δάσκαλο οδήγησης).
Τέλος έκαναν βόλτες στην πίστα του Πάρκου με ειδικά αυτοκίνητα και ποδήλατα.